10 basis regels om je communicatie te verbeteren

Communiceren is zo complex, dat niemand er alles over kan weten. Je kunt bijvoorbeeld naar discussie programma’s op tv kijken, naar radio radioprogramma’s luisteren, cursussen over het spreken in het openbaar volgen en gewone gesprekken voeren. Maar bepaalde basis regels zijn altijd van toepassing als het gaat om interactie door middel van woorden. Ik weet het, het klinkt misschien afgezaagd, maar ook al is het jouw mond die het werk doet, je hersenen werken twee keer zo hard om veel dingen te verzinnen die je weet. Dus wat zou een betere manier kunnen zijn om te leren effectiever te communiceren, dan om de persoon die het dichtst bij je staat te leren kennen, namelijk jezelf.

 1. Wat je weet.
  Onderwijsprogramma’s zijn er op gericht om de basis te leren. Maar om een ​​effectieve spreker te zijn, moet je oefenen wat je hebt geleerd. Als gast op elke bijeenkomst weet ik dat we allemaal onze beperkingen hebben, maar dat betekent niet dat we niet kunnen leren om bij te blijven en te delen wat we weten.
 2. Luisteren.
  Het is net zo belangrijk als het stellen van vragen. Soms kan het luisteren naar het geluid van onze eigen stem ons leren een beetje zelfvertrouwen te hebben en de dingen waar we in geloven met overtuiging te zeggen.
 3. Nederigheid
  We maken allemaal fouten, en soms neigen we naar het verbasteren van onze woorden, stotteren en waarschijnlijk spreken we bepaalde woorden verkeerd uit, ook al weten we wat het betekent. Dus als je in een groep bent, wees dan niet bang om te vragen of je het juiste woord op de juiste manier zegt en als ze er niet zeker van zijn, maak er dan een grapje van. Ik verzeker je dat het iedereen aan het lachen zal maken en je kunt er ook mee wegkomen.
 4. Oogontact
  Er is veel te zeggen als het gaat om het richten van je aandacht op je publiek met een opvallende blik. Het is belangrijk dat je de aandacht houdt wanneer je met een grote groep praat tijdens een vergadering of een bijeenkomst.
 5. Een beetje gek doen
  Een beetje humor kan wonderen doen om de spanning te verminderen, of wat nog erger is verveling veroorzaken bij het houden van je toespraak. Op die manier krijg je de aandacht van de meerderheid van de menigte en zullen ze voelen dat je net zo aanspreekbaar bent, en net zo menselijk voor degenen die luisteren.
 6. Wees zoals de mensen om je heen
  Bij interactie draait het om het omgaan met andere mensen. Je krijgt veel ideeën en weet ook wat mensen maken zoals ze zijn.
 7. Mij, mezelf en ik
  Geef toe, er zijn tijden dat je voor jezelf zingt in de douche. Luisteren naar het geluid van je eigen stem terwijl je je toespraak voor een spiegel oefent kan helpen om de stresserende delen van je praatje corrigeren. En terwijl je bezig bent, kun je jezelf ook opfrissen.
 8. Met een glimlach
  Een glimlach spreekt voor zich en lijkt daarom erg op oogcontact. Het heeft geen zin om somber te kijken of te fronsen tijdens een vergadering of een bijeenkomst, tenzij het een begrafenis is. Je kunt beter uitdrukken wat je zegt als je lacht.
 9. Een rolmodel
  Er moeten minstens een of twee mensen in je leven zijn waarnaar je hebt geluisterd als ze op een openbare bijeenkomst zijn. Natuurlijk lezen ze de zinnen van hun toespraak op, maar een mentale notitie maken van hoe ze benadrukken wat ze zeggen, kan je helpen als je zelf in het middelpunt staat.
 10. Voorbereiding
  Haal het beste uit de voorbereiding in plaats van alleen maar gekrabbel en vaak gehaaste paniek. Sommige mensen schrijven graag dingen op indexkaarten, terwijl anderen hun toevlucht nemen tot iets gekkers als het kijken naar hun aantekeningen die geschreven zijn in hun handpalm (doe dat niet als je zweethanden hebt!). Wees gewoon op je gemak met wat je weet, want je geniet van je werk.

En dat was het. Deze suggesties zijn eigenlijk nogal amateuristisch. Maar ik heb geleerd mezelf op deze manier te bekrachtigen als het gaat om te spreken in het openbaar of privé. En het kan absoluut geen kwaad om in de buurt van mensen en te luisteren hoe ze die gesprekken en vergaderingen veel leuker en leerzamer maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *